CCO in tijden van Corona

Ook wij kunnen er niet omheen: het zijn barre tijden. Voor ons als orkest is er de afgelopen tijd veel veranderd. Al snel nadat de eerste maatregelen werden afgekondigd moesten wij al onze repetities annuleren. En het zal misschien nog wel even duren voor we elkaar allemaal weer in levende lijve kunnen zien. Daarnaast hebben we ook een aantal mooie optredens moeten laten schieten en ook de 10e editie van ons festival in TivoliVredenburg hebben we moeten verplaatsen. Maar wij zouden Catching Cultures Orchestra niet zijn als we van een lastige situatie niet toch iets moois wisten te maken! Hier een korte update over hoe wij met de situatie omgaan en wat er verandert aan onze planning.

Misschien zag je onze quarantaine-video al, waarin we met zijn allen vanuit huis meespelen met het lied Ya Tar Ya Tayer. Die vind je hier terug. De video is in het bijzonder opgedragen aan vluchtelingen, voor wie thuiszitten helemaal geen optie is. Meer daarover –en hoe je kunt helpen– vind je bij SOSMoria. We hopen binnenkort met nog meer video’s te komen, dus houd onze digitale kanalen in de gaten!

In de tussentijd werkt Hermine verder aan nieuwe arrangementen en composities, en ook de drie componisten die via het Gaudeamus-project stukken voor CCO maken blijven hard werken aan nieuw repertoire. De rest van het orkest blijft in de tussentijd hard oefenen om al die stukken zonder bladmuziek te kunnen spelen. Dat belooft in elk geval veel goeds wanneer we eindelijk weer op het podium kunnen staan.

Oorspronkelijk was het de bedoeling dat dat 7 juni zou gebeuren, tijdens de aankomende editie van ons altijd weer bijzondere festival in TivoliVredenburg. Vanwege de onzekerheid en de vertraagde voorbereidingen, is vorige week besloten dat het festival niet die dag zal plaatsvinden. Het goede nieuws daarbij is dat we wel al meteen een nieuwe datum konden prikken. We hopen jullie dus allemaal 10 januari 2021 in de Hertz-zaal in TivoliVredenburg te zien!

Voor die tijd zijn we natuurlijk wel alweer te bewonderen, waaronder een aantal keer in de wijk Overvecht. Een divers, muzikaal, maar voor veel mensen onbekend stukje van de stad. Daar zetten wij ons de komende tijd namelijk in voor het verbinden van mensen door muziek. We hadden juist rond deze tijd steeds vaker ons gezicht in de wijk willen laten zien en kennis willen maken met alle bijzondere mensen en groepen die er actief zijn. Zo lang dat moeilijk blijft, gaan we op zoek naar mogelijkheden om toch iets te kunnen doen. Wat voorlopig in elk geval wel blijft staan is het wijkfestival, waarop we zoveel mogelijk moois uit de wijk een plekje willen geven. Iedereen uit Overvecht en iedereen die wel eens wil weten wat er daar allemaal te zien, horen en proeven is, is uitgenodigd om 24 oktober in ZIMIHC Stefanus met ons samen te komen. Hoe dat er een beetje uit zal zien lees je terug in ons verslag van de vorige editie in Utrecht-West. Daarnaast zullen er (hopelijk)  vanaf de zomer workshops en allerlei andere activiteiten plaatsvinden voor, door en vooral mét Overvechters.

Voorlopig blijven we dus nog wel even druk en blijven we uitkijken naar de dag dat we allemaal weer muziek kunnen maken met elkaar. Toch is ook dat soms zwaar en jullie hulp is dan ook van harte welkom! Helpen kan op verschillende manieren. Om CCO door deze periode heen te helpen kun je hier (eenmalig) donateur worden. Maar ook een leuke reactie op sociale media (bijvoorbeeld Instagram of Facebook) of onze website geeft ons weer goede moed om door te gaan. Om ook het eenzaamheidsvirus te bestrijden is iedereen tot slot uitgenodigd om zich aan te sluiten bij onze community. Zo zien we toch nog een beetje naar elkaar om.

Hopelijk blijven jullie ook allemaal gezond en gelukkig. Wij hebben in elk geval één tip: muziek maken helpt! Luister zeker ook eens naar onze Catching Cultures Playlist op Spotify, vol klassiekers uit ons eigen repertoire én nieuwe, grensoverschrijdende artiesten om je te op te zwepen en te inspireren. Tegen de verveling hebben we trouwens ook nog wel wat leesvoer op onze website, bijvoorbeeld over de oorsprong van het lied Zooly, of over de twee scripties die er afgelopen jaar verschenen over het orkest.

We hopen jullie snel weer te zien! Tot die tijd: stay safe, stay healthy and don’t stop the music!