Even voorstellen: onze nieuwe zakelijk leider Wijnand

Deze maand begint onze nieuwe zakelijk leider Wijnand officieel, nadat ie de afgelopen weken al kennis maakte met de rest van ons orkest. Wat ie zoal bij ons komt doen en wat hij nog meer doet vertelt hij jullie graag zelf:

Sinds deze maand heb ik de eer om de zakelijke leiding over te nemen van Roelof. Wat ik zie is een geweldige ontwikkeling van het orkest in de afgelopen jaren en veel potentie om mooie concerten te spelen mét en vòòr mooie mensen.

Zelf begon (en eindigde) mijn muzikale loopbaan ergens toen ik 19 was en in een band zat met vrienden en klasgenoten. We ontdekten veel beter spelende musici in dezelfde jeugdhonk als waar wij actief waren. Zo kwam ik spontaan tot de conclusie dat mijn energie beter besteed zou zijn aan het ondersteunen en promoten van andere artiesten. De band uit het jeugdhonk speelde allerlei soorten Marokkaanse muziek. In de jaren erna ontdekte ik dat het echt moeilijk was om ze geboekt te krijgen op een poppodium of festival tussen het bestaande, vooral westers georiënteerde, aanbod.

Dat was het begin van mijn loopbaan als producent en zakelijk leider van een productiehuis gelieerd aan Paradiso Amsterdam dat besloot zelf festivals, concerten en dance-events te produceren met Noord Afrikaanse- en Midden-Oosterse muziek. Dit zodat deze band, maar ook vele andere artiesten als zij, op professionele podia in Nederland konden spelen. Het is een organisatie die zich uiteindelijk heeft ontwikkeld tot, net als CCO, een orkest.

Wat mij erg aanspreekt in het Catching Cultures Orchestra is de bron van de muziek, de muziek van zij die hier naartoe gevlucht zijn als basis voor nieuwe muzikale ontdekkingen samen met hen die hier opgegroeid zijn. Het is deze muziek uit verschillende delen van Afrika en het Midden Oosten waar ik privé het liefst naar luister.

Mijn ambitie voor het orkest op de korte termijn is dat we het ritme weer terug kunnen krijgen in repeteren en spelen, iets wat natuurlijk compleet ontregeld is geraakt door Corona. Op de lange termijn hebben we het streven naar een 25% groei in het aantal concerten. Mijn ambitie daarin is deze concerten gaandeweg op de meest gewenste plekken te laten plaatsvinden, de podia waar de musici het liefst staan met het repertoire dat ze zelf willen spelen, en voor een steeds groter publiek dat de muziek weet te waarderen. Daarnaast is het mijn ambitie om de musici, die als vluchteling hier zijn gekomen en de ambitie hebben een loopbaan op te bouwen in de muziek, te begeleiden in deze ontwikkeling en om hierin meer kansen te creëren.

Op dit moment ben ik, naast mijn werkzaamheden als zakelijk leider voor het Catching Cultures Orchestra, producent voor het International Literature Festival Utrecht en organiseer ik daarnaast nog steeds incidenteel concerten met artiesten gevestigd in Nederland met artiesten uit Noord Afrika en het Midden Oosten.