Update: hoe gaat het nu met onze orkestleden?

Eerder vertelden we al over waar we ons als orkest mee bezig hielden tijdens de Corona-crisis. Dit keer gaan we specifiek in op een aantal van onze musici, om te zien hoe zij zich staande houden in deze periode. Aan het woord zijn Mo, Pelin en Dilshad.

Mo (zang, djembé)

Ik heb het tijdens deze crisis een tijd lang behoorlijk moeilijk gehad. Op een gegeven moment verloor ik ook de inspiratie en motivatie om muziek te maken. Op spontane momenten maakte ik af en toe nog wel wat muziek, maar om structureel met muziek bezig te zijn bracht steeds minder voldoening. Hopelijk komt dat gevoel langzamerhand weer terug, nu er steeds meer versoepelingen worden doorgevoerd.

Waar ik onlangs wel erg gepassioneerd aan heb meegewerkt, is het Black Lives Matter-protest in Utrecht. De organisatie had mij van tevoren gevraagd of ik tussen de sprekers telkens een stukje djembé wou spelen. Het was heel indrukwekkend en hoopgevend om al die mensen bij elkaar te zien. En natuurlijk een eer om daar zo’n belangrijk deel van uit te kunnen maken.

Pelin (dwarsfluit)

Ik reisde voorheen naar Amsterdam, Amstelveen, enz. om les te geven, maar omdat ik het virus niet wilde krijgen of verspreiden, stopte ik met al mijn lessen. Ook werden al mijn optredens geannuleerd. De projecten waaraan ik zou gaan deelnemen, hangen momenteel omdat we niet veilig samen kunnen komen, enz. Wel kreeg ik een promotie bij mijn “bijbaan” die mijn belangrijkste baan werd. Ik denk dat ik een van de gelukkigen was m.b.t. de economische effecten van het virus. Ik bleef werken, kon mijn geld niet echt buitenshuis uitgeven, dus kocht ik de spullen die ik al heel lang wilde hebben. Ook was het fijn om wat tijd met mezelf door te brengen, na te denken over wat ik wel en niet wil, alles kwijt te raken wat mij niet meer goed van pas komt.

Of ik me zorgen maak vanwege Corona? Nee, dat doe ik niet. Ik geloof bovendien dat alles met een reden gebeurt. Dit is als een torenkaart in een tarotspel. Soms is er iets dat we moeten veranderen, maar dat doen we niet vanwege onze verlangens, koppigheid of luiheid, enz. Er moet een ramp zijn die je tot verandering zal leiden. In plaats van tegen de situatie te vechten, ons zorgen te maken en anderen bang te maken, zouden we een manier moeten vinden om ermee te leven en ons bewuster moeten worden van onze rol op deze aarde.

Dilshad (zang, saz)

Ook ik had het, vooral in de eerste paar weken, erg moeilijk met de situatie. Zoals ik het zie, zitten veel nieuwkomers, zoals ik, een groot deel van de tijd namelijk al in een soort quarantaine. Omdat ik nog niet zo lang in Nederland woon en nog niet heel veel mensen ken, kwam het gevoel van eenzaamheid en isolatie dus dubbel zo hard aan. CCO was dus eigenlijk mijn voornaamste sociale bezigheid. Toen de muziek noodgedwongen stopte, stopte dus in één klap ook bijna mijn hele sociale leven. Dat we elkaar in de tussentijd online nog wel eens spraken hielp, maar was toch geen vervanging voor het samenkomen – laat staan het muziek maken. Alleen al het feit dat je daarvoor de deur uit gaat, onder de mensen bent, iets hebt om naar uit te kijken, enzovoorts, is iets wat je erg gaat missen in zo’n situatie.

Daar kwam eindelijk wat verandering in na de optredens die we 5 mei in Overvecht gaven. Daar voelde ik voor het eerst de energie weer die ik zo lang had moeten missen: die van de muziek en het sociaal contact met orkestleden en publiek. Sindsien speel ik weer een stuk vaker. Zo creëerde ik een kleine, geïmproviseerde thuisstudio waar ik mijn zang en saz kon opnemen. Ook kon ik via-via aan een tar komen, een Perzische luit die lijkt op een saz, maar toch weer een heel ander geluid heeft.

Bovendien werd ik rond die tijd benaderd door Ik Toon, een organisatie die diversiteit aan Nederlandse amateurkunstenaars meer in de spotlight wil zetten. Ik werd geïnterviewd en gefilmd in een studio. Samen met beelden van onze flatconcerten kwam daar het onderstaande filmpje uit.

Al met al gaat het sinds die concerten dus alweer een stuk beter dan voorheen. Ik kan dan ook niet wachten tot we binnenkort waarschijnlijk eindelijk weer kunnen repeteren!

De video van Dilshad bij Ik Toon:

https://www.youtube.com/watch?v=MsMFGXvcakM