DUMS en CCO werken samen aan afdeling Wereldmuziek

Er wordt door De Utrechtse Muziekschool (DUMS) hard gewerkt aan een afdeling Wereldmuziek waar Utrechters straks lessen en workshops kunnen volgen op instrumenten en in muziekstijlen vanuit alle uithoeken van de wereld. CCO is gevraagd hierover mee te denken en hier aan bij te dragen. Otto de Jong, drumleraar en locatie-coördinator bij DUMS, licht vast een tipje van de sluier op.

De afdeling Wereldmuziek wordt een aanvulling op de afdelingen Jazz, Pop, Klassiek en Oude Muziek die er nu al zijn bij DUMS. Zelf heb ik wat moeite met de term Wereldmuziek, maar de term Niet-Westerse muziek die we eerst hadden sluit ten onrechte stijlen als bijvoorbeeld Flamenco en Keltische muziek uit. We willen een zo volledig mogelijk aanbod bieden.

Er komen zowel instrumentele- als zanglessen, workshops en projecten. Ikzelf ben als drumleraar zeer geïnteresseerd in percussie uit het Midden-Oosten, India en Afrika, maar je kunt ook denken aan bijvoorbeeld Indiase viool of Ney. Deze ontwikkelingen lopen parallel aan de oprichting van een afdeling Werelddans van de dansschool. Dit biedt allerlei mogelijkheden voor cross overs, gezamenlijke projecten en presentaties.

We zijn een coöperatie van ondernemers die samen de muziekschool hebben opgericht. Daardoor is een grote vrijheid om zelf lesmodules te ontwikkelen. Voor de afdeling Wereldmuziek trekken we gespecialiseerde docenten aan. Onder andere hierin werken we samen met CCO. We onderzoeken of een aantal van de professionele musici uit het orkest les kunnen gaan geven bij DUMS. Om dat mogelijk te maken zijn we met onze docenten en met een muziekvakopleiding in overleg zodat de musici van CCO straks officieel voldoen aan de voorwaarden om in Nederland les te mogen geven.