Catching Cultures Festival III – the womens edtion

Een zondag met dans, muziek en eten. Speciaal voor en door bewoonsters met hun kinderen van AZC en noodopvang in Utrecht. TivoliVredenburg en het Catching Cultures Orchestra heten nieuwkomers welkom met een zeer divers muziekprogramma en workshops voor kinderen.

Stichting de Vrolijkheid, Resto van Harte en vele vrijwilligers maken deze bijzondere dag mogelijk.

Programma
– Rozana, een nieuw vrouwenorkest van westerse en Arabische musici
– Catching Cultures Womens Orchestra
– Vrouwenkoor Mihira
– Vrouwenkoor Bianca C
– Dansgroep Afro-Dí van Elladans
– De Gharib band
– Workshops voor kinderen
– Kinderbioscoop

In het Catching Cultures Orchestra ontmoeten musici uit Utrecht, Alkmaar en Nijmegen, elkaar. Het orkest is een samensmelting van blaasorkesten, een koor en ensembles van vluchtelingen. Het Catching Cultures Orchestra speelt speciaal voor het orkest door Hermine Schneider gearrangeerd repertoire. De verschillende muziekstijlen en muziekculturen hoor je er in terug. Tegelijk ontstaat er een geheel eigen sound. Op het vrouwenfestival speelt het Catching Cultures Women Orchestra met nagenoeg alleen vrouwen.

Wereldvrouwenkoor Bianca C. staat al 20 jaar onder de bezielende leiding van dirigent/accordeonist/pianist Fred Abbingh. Dertien vrouwen zingen wereldmuziek uit vele windstreken, met name uit Oost-Europa en Latijns-Amerika. Overal waar krachtig of juist ontroerend ingetogen gezongen wordt vindt Bianca C. haar inspiratie. Net als de volslanke operazangeres Bianca Castafiore uit de strip Kuifje proberen ook de vrouwen van het koor Bianca C. het glaswerk te doen sneuvelen met hun krachtige zang en soms schelle samenklanken, in talen die uiteenlopen van Armeens tot Zapoteeks.

De dansgroep Afro-DI is gevormd door Noëlla Das in haar dansschool ELLADANS . De dansgroep zal een energiek en swingend optreden verzorgen van Afrikaanse Dans gevolgd door een korte workshop, een ‘dynamische les om je bewegingsvrijheid te ontdekken’. De dansschool verzorgt zowel Afrikaanse & Braziliaanse danslessen in Utrecht en andere steden.

Het vrouwenkoor Mihira uit Alkmaar zingt kleurrijke levensverhalen. Het koor staat oner leiding van Diana Todria. Mihira betekent zingen. De koorleden komen allemaal uit een ander land. Zij zingen samen in de verschillende talen die ieder van hen meebrengt. “Al begrijp je de taal niet, je kunt wel met elkaar de betekenis voelen en samen zingen”. Het koor is één van de ensembles van het Catching Cultures Orchestra.

Gharib groep is een ensemble van vijf musici (onder leiding van de Syrische Nederlands singer songwriter Gharib) Pim van de Werken – Guitar, Bart Reinder – Drums, Herman Ypma – Bass, Lydia Fikse – Oboe. De band treedt regelmatig op in binnen- en buitenland. Mengvormen van Arabische en westerse muziek klinken vaak ongemakkelijk door de botsing van verschillen in toonladders. Maar de Syrisch-Nederlandse productie van Gharib werkt daar behendig omheen. Hey Hey Habibi, te beluisteren op YouTube en Spotify, is opzwepende Arabische dancepop. Zanger/ud-speler Gharib werkt samen met de Utrechtse producer Pim van de Werken. Gharib ontvluchtte Syrië nadat hij om zijn muziek was opgepakt en gemarteld.

Rozana is een nieuw ensemble dat haar debuut maakt op het Vrouwenfestival. Het ensemble is speciaal voor het festival samengesteld door Hermine Schneider. Het bestaat uit professionals uit Nederland en Syrië: Mira Alfaris – zang, Nawras Altaky – ud, Floor Wittink – saxofoon, Renske Velthuis – viool, Hermine Schneider – trompet, Channe Visser – darbouka, Sylvia Maessen – contrabas. Rozana speelt Syrische liederen gearrangeerd door de dutchies van het ensemble.

Het doorlopende kinderprogramma begint met een interactieve voorstelling gegeven door een aantal musici van het Radio Filharmonisch Orkest. Hierna is er een dansworkshop en tenslotte gaan we met alle kinderen een schilderij maken wat aan het einde van de dag wordt gepresenteerd. Naast de workshops kunnen de kinderen de hele dag door knutselen en naar de kinderbioscoop.

Datum

27 nov 2016

Tijd

13:30 - 19:00

Locatie

TivoliVredenburg
Vredenburgkade 11, 3511 WC Utrecht
Categorie
X
QR Code